Καλλιτέχνις εκθέτει το αιδοίο της στο μουσείο Ορσέ! Δείτε το Βίντεο!

Καλλιτέχνις εκθέτει το αιδοίο της στο μουσείο Ορσέ! Δείτε το Βίντεο!

Σκοπός της ήταν να κάνει μια ζωντανή αναπαράσταση του πίνακα «Η προέλευση του κόσμου» του Gustave Courbet

Όσοι επισκέφθηκαν το Μουσείο Ορσέ στις 29 Μαΐου θα θυμούνται για καιρό εκείνη την ημέρα. Η Λουξεμβουργιανή καλλιτέχνις Deborah de Robertis κάθισε μπροστά από το περίφημο έργο του Gustave Courbet, L’Origine du monde (Καταγωγή του κόσμου), και αναδημιούργησε την εικόνα με το ίδιο της το σώμα. Στο βίντεο που μπορείτε να δείτε, με τίτλο Mirror ofOrigin, η καλλιτέχνιδα είναι ντυμένη με ένα φόρεμα χρυσό με πούλιες, εκθέτοντας τον κόλπο της, ενώ φύλακες ασφαλείας του μουσείου συνωστίζονται γύρω της την ίδια ώρα που ακούγονται επευφημίες των επισκεπτών. Η De Robertis απομακρύνθηκε από την αστυνομία ενώ το μουσείο την κατήγγειλε για προσβολή της δημόσιας αιδούς.

«Αν αγνοήσετε το πλαίσιο, θα μπορούσε κάποιος να ερμηνεύσει αυτή την παράσταση ως πράξη επιδειξιομανίας, αλλά αυτό που έκανα δεν ήταν μια παρορμητική πράξη,» είπε η De Robertis στην εφημερίδα Luxemburger Wort. «Υπάρχει ένα κενό στην ιστορία της τέχνης η απουσία του αντικειμένου του πίνακα. Στον ρεαλιστικό του πίνακα, ο ζωγράφος παρουσιάζει τα ανοιχτά πόδια, αλλά ο κόλπος παραμένει κλειστός. Εκείνος δεν αποκαλύπτει την τρύπα, δηλαδή, το μάτι. Δεν αποκαλύπτω τον κόλπο μου, αλλά είμαι εκεί αποκαλύπτοντας ό, τι δεν βλέπουμε στη ζωγραφική, το μάτι του κόλπου, τη μαύρη τρύπα, αυτό το κρυφό μάτι, αυτό το χάσμα, το οποίο, πέρα ​​από τη σάρκα, αναφέρεται στο άπειρο, στην προέλευση της προέλευσης. »

Η διοίκηση του μουσείου ήταν αναμενόμενο να μην εντυπωσιασθεί από αυτή την ..ιστορική παρέμβαση. «Αυτή είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση που προσβάλλει τους κανόνες του μουσείου, είτε πρόκειται για παράσταση είτε όχι», τόνισε σε δήλωση της η διοίκηση του Ορσέ. «Κανένα αίτημα για τη χορήγηση άδειας δεν κατατέθηκε σε μας. Και ακόμα κι αν είχε συμβεί, δεν είναι σίγουρο ότι θα είχαμε αποδεχθεί κάτι που θα μπορούσε να αναστατώσει τους επισκέπτες μας.»

Η De Robertis ισχυρίζεται πάντως ότι το είχε ξανακάνει ένα μήνα νωρίτερα, χωρίς να υπάρξει καμία αντίδραση. «Ήρθα στο Ορσέ πριν περίπου πριν από ένα μήνα, για να φωτογραφηθώ από τους φωτογράφους που είχα επιλέξει, χωρίς να με δει κανείς», είπε στη LeMonde.

Το “Mirror ofOrigin” ήταν το πιο πρόσφατο και πιο υψηλού προφίλ δρώμενο της De Robertis η οποία έχει κάνει παρόμοιες παραστάσεις σε μεγάλα ιδρύματα τέχνης, όπως το Φόρουμ Σύγχρονης Τέχνης και το MUDAM, και τα δύο στο Λουξεμβούργο.

COMMENTS