Αφού το σεξ πουλάει!

Αφού το σεξ πουλάει!

Σεξισμός: Η διάκριση των ανθρώπων με βάση το φύλο και σε ό,τι αφορά μια μεγάλη μερίδα γυναικών, εφάμιλλος του μισογυνισμού.

Οι ερμηνείες, παρότι ξεκάθαρες, έχουν μπασταρδευτεί, οδηγώντας σε τσουβάλιασμα και ανούσια συμπεράσματα. Κι επειδή ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο γενικεύσεις και υπερβολές, όλα τα αρσενικά που σχολιάζουν κώλους και βυζιά («οπίσθια» και «στήθη», για τους καθωσπρέπει), κατά το στερεότυπο, είναι σεξιστές ή μισογύνηδες, ή και τα δύο.

Παρόλα αυτά, ας ξεκαθαριστεί ότι η ύπαρξη αυτών των φαινομένων (με βάση το παραπάνω παράδειγμα) δεν είναι απαραίτητα καλή. Από την άλλη όμως, είναι άκρως αναμενόμενη και απόλυτα συνυφασμένη με την καθημερινότητά μας, οπότε μάλλον φρονιμότερο θα ήταν να σκεφτεί ο εκάστοτε αφοριστικός κριτής γιατί συμβαίνει κι εν τέλει, το εάν όντως είναι κάτι το τόσο τρομερό.

Η εύκολη λύση είναι να το ρίξουμε στα περιοδικά και στα πρότυπα που μας επιβάλλει η κοινωνία. Κλασική καραμέλα, ολίγον τι πικρή στη γεύση, καθότι αρκετά παλιά και μάλλον ληγμένη.

Τουτέστιν, φταίει ο Κωστόπουλος κι όχι ο μέσος Έλληνας που αγόραζε τα περιοδικά του για να χαζεύει τις εικόνες; Φταίει το αγοράκι που τόσες μοντέλες (και μη) έκαναν καριέρα, επειδή απλά πόζαραν ερωτικά και σούφρωναν τα χείλη; Φταίει το photoshop που ένας στους δέκα άντρες προτιμά να βλέπει ρετουσαρισμένα κορμιά, αντί των αληθινών; Εφόσον το σεξ πούλαγε, πουλάει και θα πουλάει πάντα, το μεμπτό πού είναι;

Μέσα σε μια ρομποτικά φτιαγμένη καθημερινότητα, εύλογα το μέσο αρσενικό θα επιλέξει να ξεχαστεί μέσα από την ουτοπία που προσφέρει η μιντιακή πραγματικότητα, η οποία βασίζεται (κυρίως) στο σεξ. Κι αυτό μπορεί μεν να δημιουργεί λάθος προσδοκίες, αλλά όλοι έχουν δικαίωμα στο όνειρο, έστω κι αν αυτό είναι a priori απατηλό.

Άλλωστε, όλος ο πλανήτης κατοικείται από ρηχούς ανθρώπους, τώρα θα το πάρουμε χαμπάρι; Εδώ υπάρχουν λαοί που δεν αντιλαμβάνονται το δεινά του πολέμου, θα σκεφτούν αν είναι πρέπον ο σχολιασμός της γυναικείας καμπύλης;

Ε, κι όταν βλέπεις μιλιούνια από τσαπερδόνες να βγάζουν σέλφι, δίπλα από μια σαλάτα, φορώντας ένα σορτσάκι κι ένα τοπάκι που δεν αφήνει και πολλά στη φαντασία, με λεζάντα «γιαμ γιαμ», φταίει ο άντρας που θα κάνει πρόστυχες σκέψεις; Δηλαδή η τύπισσα δεν είναι απλά μια attention whore, που έμμεσα θέλει να πάρει τα like της; Bitch, please…

Κι εδώ που τα λέμε, πού είναι το κακό με τις πρόστυχες σκέψεις; Όλοι κρύβουμε ένα μικρό σάτυρο μέσα μας και καλό είναι να τον βγάζουμε ενίοτε προς τα έξω. Δε χρειάζονται ούτε προσβολές, ούτε νεανταρταλισμοί. Όσο τον καταπιέζουμε όμως, όταν έρθει ή ώρα να βγει στην επιφάνεια, θα υπάρξουν ακρότητες, λόγω απωθημένου.

Σίγουρα υπάρχουν κι οι απρεπείς, οι οποίοι λένε ό,τι κατεβάσει η κούτρα τους, φέρνοντας σε δύσκολη θέση πολλές κοπέλες. Δεν υπάρχει λόγος όμως για γενικεύσεις. Πάνω κάτω, οι περισσότεροι τα ίδια σκέφτονται, με τη διαφορά πως είτε θα το κρατήσουν για τον εαυτό τους, είτε θα το εκφράσουν πιο κόσμια.

Βέβαια, υπάρχουν και οι τύποι οι οποίοι τάσσονται υπέρ αυτής της «αντισεξιστικής» φιλοσοφίας, λες και εκείνοι όταν ανοίγουν κρυφά το youporn ή όταν χαζεύουν ένα ζευγάρι ωραία οπίσθια, διαπράττουν θεάρεστο αντισυστημικό έργο. Παίδες, όλοι γνωρίζουμε πως ακολουθείτε τη συγκεκριμένη φιλοσοφία προκειμένου να γίνετε πιο αρεστοί στο άλλο φύλο, οπότε χαλαρώστε λίγο.

Τα πράγματα είναι πολύ απλά κι όχι τόσο τραγικά… Από τη φύση τους οι άντρες έχουν την τάση να θαυμάζουν το γυναικείο σώμα και μεγαλώνοντας να δημιουργούν το πρότυπο που τους αρέσει, ανάλογα το γούστο, τις εμπειρίες και τις δυνατότητές τους. Όπως και στις ίδιες τις γυναίκες, πέραν της όποιας χημείας (η οποία ανακαλύπτεται στην πορεία), αυτά που πρώτα θα απασχολήσουν τα αγοράκια είναι τα καίρια σημεία του σώματος του άλλου φύλου. Πώς να το κάνουμε, άπαξ και δεν υπάρχει ερωτική έλξη (discovery channel style), δύσκολα παίρνει μπρος η μηχανή. Για αυτόν το λόγο λοιπόν, προκειμένου μια κοπέλα να αποτελέσει θέλγητρο για τον εν δυνάμει ιππότη της, θα τονίσει –με όποιον τρόπο θεωρεί καλύτερο– τα κάλλη της.

Δεν είναι κακό να θες να αρέσεις και προκειμένου να το κάνεις, προφανώς θα ακολουθήσεις συγκεκριμένες στιλιστικές μανιέρες που έχουν σμιλευτεί από την ίδια την κοινωνία και τις καλές, ή κακές, επιρροές της. Ειδάλλως, πέτα τα βαφτικά σου, μείνε αξύριστη ένα τρίμηνο, φόρα ό,τι πιο άκομψο έχεις κι έλα μετά να μας πεις πόσους έριξες.

Κοντολογίς, είναι άκρως αναμενόμενο να υπάρχει σεξισμός, κι αυτό διότι, είτε το θέλουμε, είτε όχι, αυτός είναι ο κόσμος που ζούμε. Το να προσπαθεί μια μερίδα ανθρώπων να υπαγορεύσει στους υπόλοιπους τι είναι «σωστό» και τι όχι, είναι απλώς αστείο. Δε μιλάμε για εμπόριο λευκής σαρκός, ούτε για εκπόρνευση, ούτε τέλος πάντων για κάτι παράνομο, βρε αδερφέ. Για ορμόνες και την κατά συνθήκη λατρεία στο γυναικείο σώμα μιλάμε. Αν αυτό, για κάποιο λόγο, θεωρείται μισογυνισμός, τότε count me in.

COMMENTS