Ξέρετε γιατί οι νύφες φορούν άσπρο νυφικό;

Κάθε γυναίκα που ετοιμάζεται να ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας φορώντας άσπρο νυφικό, πρέπει να ευχαριστήσει την βασίλισσα Βικτώρια…

Πριν την πρωτοποριακή βασίλισσα, η οποία επέλεξε να ντυθεί στα άσπρα για να παντρευτεί τον πρίγκιπα Αλβέρτο του Σαξ-Κόμπουργκ πριν από 176 χρόνια, το κόκκινο χρώμα ήταν αυτό που συνήθιζαν να επιλέγουν οι νύφες για νυφικό. Το λευκό στην πραγματικότητα συνδεόταν με το πένθος – προτού βέβαια το επιλέξει η Βικτώρια για νυφικό – όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η Washington Post.

Η βασίλισσα Βικτώρια επέλεξε ένα ουδέτερο χρώμα από μετάξι, σατέν και δαντέλα και ένα στεφάνι από άνθη πορτοκαλιάς αντί για κορώνα. Η επιλογή της μάλιστα θεωρήθηκε πολύ συντηρητική αλλά το στυλ της ταξίδεψε πέρα από τον Ατλαντικό δημιουργώντας τάση για τα επόμενα χρόνια με όλη την αμερικανική και ευρωπαϊκή ελίτ να ακολουθεί το παράδειγμά της.

Γιατί όμως είχαμε την εντύπωση ότι το λευκό αντιπροσωπεύει την αγνότητα; Όχι ότι η βασίλισσα δεν ήταν αγνή και ηθική αλλά επειδή εκείνα τα χρόνια η τεχνολογία δεν είναι τόσο μπροστά και δεδομένου ότι δεν υπήρχαν πλυντήρια, τα λευκά φορέματα ήταν μια ευκαιρία επίδειξης πλούτου. Με αυτόν τον τρόπο θέλανε δηλαδή να δείξουν ότι η οικονομική κατάσταση της νύφης είναι τόσο καλή που δεν φοβάται να φορέσει ένα άσπρο φόρεμα το οποίο ενδεχομένως θα λερωθεί.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *